W kwietniu, uczniowie naszej szkoły wraz z nauczycielami wybrali się do gospodarstwa Pani Hanny Jankowskiej z Piotrkosic.

Był to dla nas wszystkich wspaniale spędzony czas. Niezwykła przygoda.

Dzieci miały możliwość degustacji świeżego i kwaśnego mleka oraz dowiedziały się co to jest serwatka.

Samodzielnie zrobiły ser twarogowy oraz ręcznie ubijały masło, a następnie z wielką ochotą skosztowały wyrobionych smakołyków.

Po posiłku uczniowie przeszli lekcje maglowania na - zabytkowym sprzęcie Pani gospodyni.

Dla niektórych było to wielkie zaskoczenie gdy dowiedzieli się, że właśnie w taki sposób w przeszłości prasowano ubrania, ręczniki itd.

W domowej kolekcji Pani Jankowskiej dzieci podziwiały różnego rodzaju stare żelazka. Po pokazie maglowania Uczniowie udali się na zwiedzanie gospodarstwa rolnego, w którym mogły zobaczyć konie osły, krowy, cielęta oraz zapoznać się z procesem chowu tych zwierząt.

Wszyscy byli zachwyceni tym widokiem, dla niektórych była to jedyna szansa aby zaobserwować tak niesamowity i wspaniały świat zwierząt z tak bliskiej perspektywy Po trzech intensywnie spędzonych godzinach uczniowie podziękowali właścicielom gospodarstwa za ten niesamowity dzień pełen wrażeń i doznań, dzień nowych umiejętności, dzień praktycznej lekcji historii i przyrody.

Dzień, który zapewne na długo pozostanie w ich pamięci...

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych uczniom naszej szkoły upłynęły na licznych warsztatach rękodzieła pod okiem wychowawczyń zajęć pozalekcyjnych. W ich ramach stworzono stroiki wielkanocne, wielkanocne zajączki i palmę, która wzięła udział w konkursie ,, Ale Palma’’ zorganizowanym przez Ośrodek Kultury w Miliczu. Uczniowie przygotowali też gazetkę szkolną z życzeniami dla wszystkich odwiedzających naszą placówkę.

Dzień 8 marca w szkole był kolejną okazją do dzielenia się dobrym słowem. Życzliwe pozdrowienia i komplementy wprowadziły tego dnia miłą atmosferę i miały nauczyć wychowanków  jak można grzecznie i elegancko zwracać się do drugiej osoby.

7  marca 2019r. dzieci i młodzież z naszej szkoły w ramach promocji regionu Dolnego Śląska kolejny raz odwiedziły Ośrodek Edukacji Przyrodniczo-Leśnej "Dom Drzewa” w miejscowości Wałkowa.

Podczas zajęć uczniowie obejrzeli piękny film przyrodniczy pt. „Rytmy natury w Dolinie Baryczy”. W trakcie projekcji wielkie emocje wzbudziły sceny z pisklęciem kukułki wyrzucającym z gniazda jajka trzcinniczka. Następnym punktem zajęć było zwiedzanie Domu Drzewa, podczas którego wychowankowie obejrzeli zabytkowy piec, służący niegdyś do wyłuszczania szyszek, poznali również technologię pozyskiwania nasion. Panie edukatorki zaprezentowały także uczniom roślinki hodowane metodą in vitro.

Kolejny punkt zwiedzania stanowiły zajęcia plastyczne, podczas których uczniowie wyczarowali z naturalnych materiałów prawdziwe cuda. Wycieczka zakończyła się wspólnym posiłkiem na świeżym powietrzu.

Ogromne podziękowania dla wszystkich przyjaciół szkoły, dzięki którym nasi uczniowie mogą brać udział w zajęciach poza szpitalem.

Bardzo dziękujemy Pani Wiesławie Jankowskiej za podarowanie kiełbasek na grilla-dzięki Pani dzieci miały prawdziwa ucztę.

W dniach 26 i 27 grudnia przy dźwiękach kolęd i pastorałek odbyła się spontaniczna akcja tworzenia łańcucha choinkowego z papieru. Akcja jest symbolem wsparcia dla dzieci z dystrofią mięśniową z Białegostoku podopiecznych Stowarzyszenia Pro Salute. Zaczęło się od przyniesienia kawałka łańcucha i opowieść wychowawczyni o przedsięwzięciu, w które włączyła się inna szkoła z Milicza, a w której i ona uczy. Paczka z łańcuchem z tej szkoły została wysłana już przed świętami ale mimo to uczniowie w dalszym ciągu dostarczali wykonane przez siebie łańcuchy, w związku z tym wychowawczyni postanowiła wysłać jeszcze jedną paczkę, w której oprócz łańcuchów ze szkoły przyszpitalnej będą miały szansę dotrzeć i te spóźnione z innej szkoły J. Trzymamy kciuki za pobicie rekordu w długości łańcucha choinkowego przez dzieci z Białegostoku

22 grudnia 2018r. panie wychowawczynie Julita i Monika przygotowały dla dzieci zajęcia kulinarne- pieczenie pierniczków ( słodkich prezentów dla
najbliższych). Na początku dzieci zapoznały się z zasadami bhp oraz przestrzegania czystości podczas zajęć kulinarnych. potem nadszedł czas
na zapoznanie się z przepisem na pierniczki. Pani Monika odmierzyła proporcje składników i dzieci chętnie wyrabiały ciasto. Każdy uczestnik
zajęć kulinarnych miał do wykonania jakieś zadanie:  wyrabianie ciasta, wałkowanie, wykrawanie kształtów pierniczków, nad czym opiekę sprawowała
pani Julita. Po wypieczeniu przez panią Monikę pierniczków, dzieci wraz z wychowawczyniami zdobiły je dla swoich najbliższych na święta.
Oczywiście część dzieci jeszcze przed lukrowaniem zdążyła zjeść swoje wyroby:-) Dzieci były bardzo zadowolone.